Domácí kváskový chléb

Čerstvě upečený domácí chleba nestačí mnohdy ani vychladnout a půlka ho zmizí. Upečte si i vy křupavý kváskový chléb, po kterém se jenom zapráší. Příprava vám nezabere příliš mnoho času, chleba totiž vykyne přímo ve formě, ve kterého ho budete následně péct. Na základě tohoto receptu upečete dva chleby ve dvou formách na biskupský chlebíček.

chleba ve formě na biskupský chlebíček

Rozpis na 2 chleby:

Rozkvas:

  • 2 lžíce kvásku
  • 200 g BIO celozrnné žitné mouky jemně mleté
  • 250 g vody

Těsto:

  • rozkvas
  • 625 g BIO celozrnné žitné mouky jemně mleté
  • 450 g vody
  • 20 g celého kmínu
  • 15 g soli
  • vrchovatá lžíce třtinového cukru nebo ječného sladu

Postup:

  1. Kvásek potřebný na přípravu si můžeme buď vypěstovat sami (obvykle to trvá 5-14 dní), poptat u známých, či s pomocí tzv. „kváskové mapy“ najít někoho, kdo nám ho daruje. Použít lze i sušený kvásek nebo v obchodě zakoupit kvásek určený na přípravu krkonošského kysela.
  2. Máme-li kvásek připravený, pustíme se do rozkvasu. Kvásek, žitnou mouku a vodu smícháme v míse lžičkou a necháme pracovat 12 hodin přikryté utěrkou, talířem nebo otočenou mísou. Že je rozkvas připravený na další použití poznáme podle krásných bublinek. Ty nejlépe uvidíme v některé ze skleněných mís.
  3. Poté můžeme přistoupit k přípravě samotného těsta. Všechny suroviny vložíme do větší mísy a řádně promícháváme vařečkou, s pomocí ručního hnětače nebo robota po dobu cca 10 minut.
  4. Uhnětené těsto rozdělíme do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a zakryjeme utěrkou. Necháme přibližně 8 hodin pracovat. Těsto by mělo nakynout až po okraj formy, může vytvořit i lehký kopeček.
  5. Po této fázi přichází čas samotného pečení. Troubu předehřejeme na 250 °C a chleba pečeme při této teplotě po dobu 10 minut. Poté dalších 25 až 30 minut dopékáme při 200 °C. Záleží na konkrétní troubě. Pokud je to možné, zvolíme program horký vzduch s intenzivnějším spodním pečením.
  6. Upečený chleba položíme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.
  7. Chléb nakrájíme a pokusíme se ho nesníst celý na posezení.

Dobrou chuť! :-)

 

Instrukce: 

  • Vybavení: forma na pečení biskupského chlebíčku či srnčího hřbetu 1,5 l, skleněná mísa na rozkvas
  • Doba přípravy: cca 20 minut - příprava rozkvasu, hnětení a vymazání formy + čas potřebný na kynutí a pečení
  • Časový rozvrh: Pokud jsme rozkvas nachystali večer, ráno zaděláme těsto a po cca 8 hodinách můžeme dát chleba do trouby. Rozkvas je možné připravit i ráno, večer uhníst těsto a chléb upéct mezi 6 až 7 hodinou ráno. V létě kvásek vzejde rychleji a mnohdy lze těsto na chléb začít připravovat už po pěti hodinách.