Dlouho jste neměli k obědu králíka? Není nic jednoduššího, než si ho připravit. Máme pro vás recept, se kterým to hravě zvládnete.
Rozpis na 4 porce:
- 600 g brambor
- sůl
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 králík
- 200 g anglické slaniny, v celku
- 2 šalotky
- 1 palice česneku
- cca 50 g másla
- 100 ml bílého vína
- 3 hrušky
Postup:
- Brambory důkladně omyjeme, rozkrájíme na osminky a dáme do pekáče. Osolíme je a smícháme s omytými lístky z jedné snítky rozmarýnu. Králíka očistíme, rozporcujeme a ochutíme solí. Vložíme ho do pekáče na brambory. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, oloupané na menší kusy pokrájené šalotky a napříč rozkrojenou palici česneku. Poklademe plátky másla a podlijeme vínem. Přiklopíme víkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Hrušky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Přidáme je k masu a pečeme dalších cca 20 minut doměkka. Během pečení přeléváme maso výpekem a dle potřeby podléváme vodou. Před koncem pečení maso odkryjeme a dopečeme dozlatova. Pekáč vyjmeme z trouby, přiklopíme a necháme asi 10 minut odpočinout. Dozdobíme zbylým rozmarýnem.
Instrukce a vybavení:
- zapékací mísa hranatá
- doba přípravy je cca 90 minut
- 1 porce obsahuje 3195 kJ/763 kcal