Králík na česneku s hruškami

Neměli jste k obědu králíka už celou věčnost? Tak to pojďte tuhle neděli napravit. Máme pro vás recept, po kterém se bude celá rodina oblizovat až za ušima a dožadovat se nášupu.

kralik_clanek

Rozpis na 4 porce:

  • 600 g brambor
  • sůl
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 králík
  • 200 g anglické slaniny, v celku
  • 2 šalotky
  • 1 palice česneku
  • cca 50 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 3 hrušky

 Postup:

  1. Brambory důkladně omyjeme, rozkrájíme na osminky a dáme do pekáče. Osolíme je a smícháme s omytými lístky z jedné snítky rozmarýnu.
  2. Králíka očistíme, rozporcujeme a ochutíme solí. Vložíme ho do pekáče na brambory. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, oloupané a na menší kusy pokrájené šalotky a napříč rozkrojenou palici česneku. Poklademe plátky másla a podlijeme vínem. Přiklopíme víkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
  3. Hrušky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Přidáme je k masu a pečeme dalších cca 20 minut doměkka. Během pečení přeléváme maso výpekem a dle potřeby podléváme vodou.
  4. Před koncem pečení maso odkryjeme a dopečeme dozlatova. Pekáč vyjmeme z trouby, přiklopíme a necháme asi 10 minut odpočinout. Dozdobíme zbylým rozmarýnem.

Instrukce a vybavení: