Čerstvě upečený domácí chleba nestačí mnohdy ani vychladnout a půlka ho zmizí. Upečte si i vy křupavý kváskový chléb, po kterém se jenom zapráší. Příprava vám nezabere příliš času, chleba totiž vykyne přímo ve formě, ve kterého ho budete péct. Na základě tohoto receptu upečete dva chleby ve dvou formách na biskupský chlebíček.
Rozpis na 2 chleby:
Rozkvas:
- 2 lžíce kvásku
- 200 g BIO celozrnné žitné mouky jemně mleté
- 250 g vody
Těsto:
- rozkvas
- 625 g BIO celozrnné žitné mouky jemně mleté
- 450 g vody
- 20 g celého kmínu
- 15 g soli
- vrchovatá lžíce třtinového cukru
Postup:
- Nejprve si připravíme rozkvas. Tři ingredience smícháme v míse lžičkou a necháme pracovat 12 hodin přikryté utěrkou, pod víkem mísy, případně můžeme na zakrytí použít i mikrotenovou tašku, nebo potravinovou fólii. Kvásek potřebný na přípravu si můžeme buď během 5 dnů vypěstovat sami, poptat u známých, či najít někoho, kdo nám ho daruje na základě kváskové mapy. Použít lze i sušený kvásek, nebo můžeme v obchodě zakoupit chlebový kvásek určený pro přípravu krkonošského kysela. Pokud rozkvas nachystáme večer, ráno zaděláme těsto a po cca 8 hodinách můžeme péct. Rozkvas je možné připravit i ráno, večer uhníst těsto a chléb upéct mezi 6 až 7 hodinou ráno. V létě kvásek vzejde rychleji a mnohdy lze těsto na chléb začít připravovat i po pěti hodinách.
- Že je kvásek dostatečně zralý, poznáme podle krásných bublinek, nejlépe je uvidíme v některé ze skleněných mís. Poté můžeme přistoupit k přípravě samotného těsta. Všechny suroviny vložíme do větší mísy a řádně promícháváme vařečkou, s pomocí ručního hnětače, nebo robota po dobu cca 10 minut.
- Uhnětené těsto rozdělíme do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a zakryjeme utěrkou či mikrotenovou taškou. Necháme přibližně 8 hodin pracovat. Těsto by mělo nakynout až po okraj formy, může vytvořit i lehký kopeček.
- Po této fázi je čas na pečení. Troubu předehřejeme na 250 stupňů Celsia a chleba pečeme při této teplotě po dobu 10 minut. Poté dalších 25 až 30 minut dopékáme při 200 stupních. Záleží na konkrétní troubě. Pokud je to možné, zvolíme program horký vzduch s intenzivnějším spodním pečením.
- Dobrou chuť! :-)
Instrukce:
- Vybavení: forma na pečení biskupského chlebíčku či srnčího hřbetu 1,5 l, skleněná mísa na rozkvas
- Doba přípravy: cca 20 minut - příprava rozkvasu, hnětení a vymazání formy + čas potřebný na kynutí a pečení