Linecký koláč

Tradiční domácí pochoutka pečená ve skleněné koláčové formě. Sladké pohlazení s višňovou náplní, s jehož každým soustem rozplývajícím se na jazyku vám na mysli vytane hřejivá vzpomínka na staré časy, dětství a mlsání u babičky. 

Linecký koláč ve skle

Rozpis na 12 porcí:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku
  • 300 g másla
  • 300 g mletých lískových oříšků (nebo mandlí)
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 žloutek
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 1 bílá dortová oplatka (o průměru přibližně 30 cm)
  • 400 g višňové marmelády
  • 150 g mražených višní
  • moučkový cukr na poprášení

Postup: 

  1. Na vál nasypeme prosátou mouku se skořicí, hřebíčkem a nakrájeným studeným máslem. Rychle zapracujeme oříšky, cukr, vejce se žloutkem, citronovou kůru a šťávu. Když se začnou všechny ingredience spojovat, vypracujeme vše v hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do chladna částečně ztuhnout.
  2. Asi 2/3 těsta vyválíme na silnější plát, položíme jej na vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru přibližně 30 cm, prsty přitlačíme na dno a boky formy a horní okraj odřízneme válečkem. Na dno položíme dortovou oplatku, vydatně ji pomažeme marmeládou a posypeme mraženými višněmi.
  3. Ze zbylého těsta vyválíme 10 válečků silných jako malíček a 1 dlouhý váleček na obvod celého koláče. Z 10 válečků vymodelujeme na koláči mřížku a nejdelší váleček obtočíme okolo okraje. Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C přibližně 50 minut. Před podáváním koláč pocukrujeme a podáváme.

Vybavení a instrukce: