Linecký koláč

Tradiční domácí pochoutka pečená ve skleněné koláčové formě. Sladké pohlazení s višňovou náplní s jehož každým soustem rozplývajícím se na jazyku vám na mysli vytane hřejivá vzpomínka na staré časy, dětství a mlsání u babičky. 

Rozpis na 12 porcí

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku
  • 300 g másla
  • 300 g mletých lískových oříšků (nebo mandlí)
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 žloutek
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 1 bílá dortová oplatka (o průměru přibližně 30 cm)
  • 400 g višňové marmelády
  • 150 g mražených višní
  • moučkový cukr na poprášení

Návod: 

  1. Na vál nasypeme prosátou mouku se skořicí, hřebíčkem a nakrájeným studeným máslem. Rychle zapracujeme oříšky, cukr, vejce se žloutkem, citronovou kůru a šťávu. Když se začnou všechny ingredience spojovat, vypracujeme vše v hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do chladna částečně ztuhnout.
  2. Asi 2/3 těsta vyválíme na silnější plát, položíme jej na vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru přibližně 30 cm, prsty přitlačíme na dno a boky formy a horní okraj odřízneme válečkem. Na dno položíme dortovou oplatku, vydatně ji pomažeme marmeládou a posypeme mraženými višněmi.
  3. Ze zbylého těsta vyválíme 10 válečků silných jako malíček a 1 dlouhý váleček na obvod celého koláče. Z 10 válečků vymodelujeme na koláči mřížku a nejdelší váleček obtočíme okolo okraje. Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C přibližně 50 minut. Před podáváním koláč pocukrujeme a podáváme.

Vybavení a instrukce: 

Linecký koláč ve skle

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení