Bramborová polévka se ztracenými vejci

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. O bramborové polévce uvařené z poctivých českých surovin to platí obzvlášť. Přestože se některým z vás bude tato polévka zdát jako poněkud obyčejné jídlo, tak věřte, že ve skleněné misce se i bramboračka rázem promění v delikátní pochoutku. 

Rozpis na 4 porce:

  • 50 g másla + na restování
  • 50 g hladké mouky
  • 250 g směsi čerstvých hub
  • rostlinný olej na restování
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • ½ bulvy celeru
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • sušená majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce octa
  • 4 vejce (vel. S)
  • hladkolistá petržel na dozdobení

Návod: 

  1. V kastrůlku připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a necháme vychladnout. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme na plátky nakrájené očištěné houby.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli, mrkev, kořenovou petržel a celer. Restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1200 ml studené vody, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a přivedeme k varu.
  3. Do vývaru vmícháme zchladlou jíšku (dle požadované hustoty). Přidáme houby a vaříme asi 15 minut doměkka.
  4. Polévku osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a prolisovanými oloupanými stroužky česneku.
  5. Do druhého hrnce nalijeme vodu do výšky cca 10 cm, přilijeme ocet a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce rozklepneme po jednom do misky. Ve vodě utvoříme vařečkou vír a do jeho středu vlijeme postupně vejce. Každé vaříme cca 3 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat. Polévku rozdělíme do misek, doplníme ztracenými vejci a dozdobíme omytými listy petržele. 

Vybavení a instrukce:

polévka ze skleněné misky frozen

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení