Klasika českých kuchyní, která jen tak nezestárne. Prozradíme vám tajemství. Pudink je oblíbenou chuťovkou v našem pracovním kolektivu a z tohoto titulu takže vám jej můžeme s čistým svědomím doporučit. S příchutí nebo bez, s piškotem nebo bez, s ovocem nebo bez. Pochopitelně si ho vychutnejte nejlépe ze skleněných misek určených na dezerty nebo zmrzlinových pohárů.
Rozpis na 6 porcí:
- 500 ml 30% smetany ke šlehání
- 70 g krupicového cukru
- řeň z 1 vanilkového lusku
- 4 žloutky
- 50 g třtinového cukru
Postup:
- Do malého kastrůlku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, promícháme s cukrem a vyškrábnutou dření z vanilkového lusku. Na mírném ohni pomalu prohříváme těsně pod bod varu. Odstavíme z ohně a do chladnoucí hmoty postupně vmícháme žloutky.
- Směs naplníme do mističek. Postavíme do vodní lázně, vložíme do trouby a vaříme při 95°C asi hodinu. Po upečení dáme vychladit. Před podáváním posypeme na povrchu třtinovým cukrem a pomocí flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu nebo zapečeme pod grilem při 250 °C dozlatova.
Instrukce a vybavení:
- Servírovací misky Apricot z varného skla
- Doba přípravy asi minut
- 1 porce: asi 1570 kJ/374 kcal