Nedělní kuře se zeleninou a pečenou rýží

Je libo kuřátko s vypečenou kůrčičkou? S rýží nepochybně univerzální jídlo pro celou rodinu. A věřte, že s receptem na kuře pečené se zeleninou na unikátním skleněném pekáči s trnem máte zaděláno na luxusní nedělení oběd, který bude stát za reprízu. Nechte se inspirovat. 

Rozpis na 6 porcí:

  • 1 kuře (asi 2 kg)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • snítky tymiánu
  • snítky rozmarýnu
  • 200 g mrkviček
  • 200 g malých brambor
  • 100 g petržele
  • 2 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g másla

Na pečenou rýži:

  • 300 g rýže
  • 600 ml vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli

Postup: 

  1. Kuře očistíme a opláchneme vodou, ochutíme solí, pepřem a čerstvě nasekaným tymiánem a rozmarýnem. Kuře napíchneme na bodec tak, aby křídla směřovala vzhůru. Stehna zamotáme k sobě.
  2. Mrkvičky, malé brambory, petržel, cibuli a jarní cibulku očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do pekáčku kolem kuřete a podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a vše promícháme.
  3. Máslo nakrájíme na plátky a společně se snítkami bylinek poklademe na kuře. Pečeme v troubě při 180 °C a během pečení kuře přeléváme výpekem.
  4. Rýži propláchneme, vsypeme do pekáčku nebo rendlíku a zalijeme vodou. Osolíme, doprostřed vložíme oloupanou cibuli, pokapeme olivovým olejem a přiklopíme. Dusíme v troubě s kuřetem při přibližně 45 minut. Hotové kuře podáváme s pečenou zeleninou a rýží.

Instrukce a vybavení: 

nedělní kuře