Nedělní kuře se zeleninou a pečenou rýží

Je libo kuřátko s vypečenou kůrčičkou? S rýží nepochybně univerzální jídlo pro celou rodinu. A věřte, že s receptem na kuře pečené se zeleninou na unikátním skleněném pekáči s trnem máte zaděláno na luxusní nedělní oběd, který bude stát za reprízu. Nechte se inspirovat. 

Rozpis na 6 porcí:

  • 1 kuře (asi 2 kg)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • snítky tymiánu
  • snítky rozmarýnu
  • 200 g mrkviček
  • 200 g malých brambor
  • 100 g petržele
  • 2 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g másla

Na pečenou rýži:

  • 300 g rýže
  • 600 ml vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli

Postup: 

  1. Kuře očistíme a opláchneme vodou, ochutíme solí, pepřem a čerstvě nasekaným tymiánem a rozmarýnem. Kuře napíchneme na bodec tak, aby křídla směřovala vzhůru. Stehna zamotáme k sobě.
  2. Mrkvičky, malé brambory, petržel, cibuli a jarní cibulku očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do pekáčku kolem kuřete a podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a vše promícháme.
  3. Máslo nakrájíme na plátky a společně se snítkami bylinek poklademe na kuře. Pečeme v troubě při 180 °C a během pečení kuře přeléváme výpekem.
  4. Rýži propláchneme, vsypeme do pekáčku nebo rendlíku a zalijeme vodou. Osolíme, doprostřed vložíme oloupanou cibuli, pokapeme olivovým olejem a přiklopíme. Dusíme v troubě s kuřetem při přibližně 45 minut. Hotové kuře podáváme s pečenou zeleninou a rýží.

Instrukce a vybavení: 

nedělní kuře

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení