Vepřová terina s krůtími játry

Upečte si ve skleněné pečící formě něco vydatného. Vepřová terina uspokojí i ty největší milovníky masitých pokrmů. Můžete servírovat za tepla nebo po studenu s čerstvým chlebem. 

Rozpis na 10 porcí:

  • 200 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g sušených meruněk
  • 600 g vepřové krkovice, namleté nahrubo
  • 400 g krůtích jater, namletých nahrubo
  • 50 g sušených brusinek
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 snítky tymiánu + na dozdobení
  • 200 g tučné slaniny v plátcích
  • 200 g hnědého cukru
  • 400 g mrazených višní, bez pecky
  • 100 ml červeného vína

Návod: 

  1. Šalotky a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme dosklovata. Meruňky spaříme horkou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  2. V míse promícháme vepřové maso s krůtími játry, šalotkou s česnekem, meruňkami, brusinkami a vejci. Směs ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a omytými lístky tymiánu.
  3. Formu vyložíme plátky slaniny tak, aby se navzájem mírně překrývaly a jejich konce přečnívaly přes okraj. Naplníme ji připravenou směsí, lehce sklepneme a přeložíme přes ni přečnívající konce slaniny. Formu zakryjeme alobalem a postavíme do velké zapékací mísy, kterou naplníme horkou vodou tak, aby sahala do poloviny výše formy s terinou. Pečeme v troubě předehřáté na 130 °C asi 150 minut. Formu vyjmeme z vodní lázně a necháme cca 60 minut zchladnout. Poté ji uložíme do druhého dne do chladničky.
  4. Na pánvi rozehřejeme cukr na světlý karamel, přidáme rozmrazené višně, červené víno a sůl. Promícháme a zredukujeme do husté konzistence. Necháme vychladnout. Terinu dozdobíme zbylým tymiánem a podáváme s višňovou omáčkou.

Vybavení a instrukce:

vepřová terina

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení