Vepřová terina s krůtími játry

Upečte si ve skleněné pečící formě něco vydatného. Vepřová terina uspokojí i ty největší milovníky masitých pokrmů. Můžete ji servírovat teplou nebo studenou a s čerstvým chlebem. 

vepřová terina

Rozpis na 10 porcí:

  • 200 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g sušených meruněk
  • 600 g vepřové krkovice, namleté nahrubo
  • 400 g krůtích jater, namletých nahrubo
  • 50 g sušených brusinek
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 snítky tymiánu + na dozdobení
  • 200 g tučné slaniny v plátcích
  • 200 g hnědého cukru
  • 400 g mrazených višní, bez pecky
  • 100 ml červeného vína

Postup: 

  1. Šalotky a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme dosklovata. Meruňky spaříme horkou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  2. V míse promícháme vepřové maso s krůtími játry, šalotkou s česnekem, meruňkami, brusinkami a vejci. Směs ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a omytými lístky tymiánu.
  3. Formu vyložíme plátky slaniny tak, aby se navzájem mírně překrývaly a jejich konce přečnívaly přes okraj. Naplníme ji připravenou směsí, lehce sklepneme a přeložíme přes ni přečnívající konce slaniny.
  4. Formu zakryjeme alobalem a postavíme do velké zapékací mísy, kterou naplníme horkou vodou tak, aby sahala do poloviny výše formy s terinou. Pečeme v troubě předehřáté na 130 °C asi 150 minut. Formu vyjmeme z vodní lázně a necháme cca 60 minut zchladnout. Poté ji uložíme do druhého dne do chladničky.
  5. Na pánvi rozehřejeme cukr na světlý karamel, přidáme rozmrazené višně, červené víno a sůl. Promícháme a zredukujeme do husté konzistence. Necháme vychladnout. Terinu dozdobíme zbylým tymiánem a podáváme s višňovou omáčkou.

Vybavení a instrukce: