Polévka z pečené dýně a mrkve

Pusťte z hlavy heloween! S receptem na tuhle mňamku si můžete užít dýňového veselí od podzimu do léta. Ideální kombinace vysoké výživové hodnoty s nízkou kaloričností zařadí dýňovou polévku na přední místa vašeho zdravého jídelníčku. S tímhle snoubením okouzlující oranžové a skvěle chuti nejlépe zabodujete v hrnci z provitřídního varného skla. 

Rozpis na 4 porce:

  • 500 g dýně hokkaido
  • 500 g mrkve
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml 33% smetany + na dozdobení
  • mletý černý pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • dýňový olej na zakápnutí
  • dýňová semínka na posypání

Návod:

  1. Dýni omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kostky o rozměru cca 3 x 3 cm. Mrkev očistíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Připravenou zeleninu rozložíme na plech s pečicím papírem a přidáme celé stroužky česneku. Vše osolíme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut doměkka.
  2. Stroužky česneku vymačkáme ze slupek a společně s dýní, mrkví a cibulí přendáme do hrnce. Zalijeme vývarem, rozmixujeme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a odstavíme.
  3. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Před podáváním dozdobíme smetanou, dýňovým olejem a semínky.

 Vybavení a instrukce:

dynova polekva clanek fin

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné