Pusťte z hlavy heloween! S receptem na tuhle mňamku si můžete užít dýňového veselí od podzimu do léta. Ideální kombinace vysoké výživové hodnoty s nízkou kaloričností zařadí dýňovou polévku na přední místa vašeho zdravého jídelníčku. S tímhle snoubením okouzlující oranžové a skvěle chuti nejlépe zabodujete v hrnci z provitřídního varného skla.
Rozpis na 4 porce:
- 500 g dýně hokkaido
- 500 g mrkve
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 ml 33% smetany + na dozdobení
- mletý černý pepř
- mletý muškátový oříšek
- dýňový olej na zakápnutí
- dýňová semínka na posypání
Návod:
- Dýni omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kostky o rozměru cca 3 x 3 cm. Mrkev očistíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Připravenou zeleninu rozložíme na plech s pečicím papírem a přidáme celé stroužky česneku. Vše osolíme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut doměkka.
- Stroužky česneku vymačkáme ze slupek a společně s dýní, mrkví a cibulí přendáme do hrnce. Zalijeme vývarem, rozmixujeme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a odstavíme.
- Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Před podáváním dozdobíme smetanou, dýňovým olejem a semínky.
Vybavení a instrukce:
- Skleněný hrnec z varného skla
- Doba přípravy je asi 80 minut. 1 porce obsahuje 1641 kJ/392 kcal.