Drůbeží vývar s játrovými a žemlovými knedlíčky

Tahle polévka vás po ránu nastartuje lépe než hrnek kávy, redbull či studená sprcha. V poledne váš žaludek příjemně připraví na hlavní chod a večer se stane  balzámem, který přeladí vaše trávící ústrojí do klidového režimu. Ve skleněném hrnci Nyko se z honu na knedlíčky stane i vizuální dobrodružství. 

Rozpis na 4 porce:

  • droby z 1 kuřete
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 snítka tymiánu

Játrové knedlíčky:

  • 200 g kuřecích jater
  • 30 g másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • asi 150 g strouhanky (z bílého pečiva)

Žemlové knedlíčky:

  • 2 housky (1 den staré)
  • asi 60 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • strouhanka na zahuštění

Dohotovení: 

  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • hrst hladkolisté petržele

Postup: 

  1. V rozpáleném hrnci opečeme nasucho maso a na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninu dozlatova. Zalijeme 2000 ml studené vody. Přidáme koření a přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a s částečně odkrytou poklicí vaříme cca 120 minut na mírném ohni. Průběžně sbíráme případnou pěnu. Hotový vývar přecedíme přes hustý cedník. Maso obereme od kostí.
  2. Játra očistíme a rozmixujeme. Přidáme k nim změklé máslo, mouku, vejce, prolisovaný oloupaný česnek, sůl a koření. Promícháme a postupně zapracujeme strouhanku, dle požadované hustoty. Poté vytvarujeme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.
  3. V druhé míse připravíme žemlové knedlíčky. Nadrobno nakrájené housky pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Smícháme je s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí a vejcem. Dle potřeby přisypeme strouhanku a vytvarujeme kulaté knedlíčky.
  4. Do hrnce nalijeme cca 1000 ml vývaru, přidáme na tenké nudličky nakrájenou očištěnou mrkev a kořenovou petržel a přivedeme k varu. Postupně zavaříme oba druhy knedlíčků, vaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme obrané maso, omyté listy petržele a společně prohřejeme.

Instrukce a vybavení: 

 polévka článek

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení