Drůbeží vývar s játrovými a žemlovými knedlíčky

Tahle polévka vás po ránu nastartuje lépe než hrnek kávy či studená sprcha. V poledne váš žaludek příjemně připraví na hlavní chod a večer se stane balzámem, který přeladí vaše trávící ústrojí do klidového režimu. Ve skleněném hrnci Nyko se z honu na knedlíčky stane i vizuální dobrodružství. 

polévka článek

Rozpis na 4 porce:

  • droby z 1 kuřete
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 snítka tymiánu

Játrové knedlíčky:

  • 200 g kuřecích jater
  • 30 g másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • asi 150 g strouhanky (z bílého pečiva)

Žemlové knedlíčky:

  • 2 housky (1 den staré)
  • asi 60 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • strouhanka na zahuštění

Dohotovení: 

  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • hrst hladkolisté petržele

Postup: 

  1. V rozpáleném hrnci opečeme nasucho maso a na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninu dozlatova. Zalijeme 2000 ml studené vody. Přidáme koření a přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a s částečně odkrytou poklicí vaříme cca 120 minut na mírném ohni. Průběžně sbíráme případnou pěnu. Hotový vývar přecedíme přes hustý cedník. Maso obereme od kostí.
  2. Játra očistíme a rozmixujeme. Přidáme k nim změklé máslo, mouku, vejce, prolisovaný oloupaný česnek, sůl a koření. Promícháme a postupně zapracujeme strouhanku, dle požadované hustoty. Poté vytvarujeme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.
  3. V druhé míse připravíme žemlové knedlíčky. Nadrobno nakrájené housky pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Smícháme je s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí a vejcem. Dle potřeby přisypeme strouhanku a vytvarujeme kulaté knedlíčky.
  4. Do hrnce nalijeme cca 1000 ml vývaru, přidáme na tenké nudličky nakrájenou očištěnou mrkev a kořenovou petržel a přivedeme k varu. Postupně zavaříme oba druhy knedlíčků, vaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme obrané maso, omyté listy petržele a společně prohřejeme.

Instrukce a vybavení: