Malinový jogurt s chia semínky

Nevyhovuje vám obyčejný kupovaný jogurt? Vyzkoušejte tuto Kilner sadu na výrobu domácího jogurtu a už nikdy nebudete chtít jiný. Ve sklenici skvěle vypadá a s přidanými chia semínky navíc skvěle chutná.

Budete potřebovat:

  • 500 ml kravského mléka
  • 2 polévkové lžíce jogurtu s živými kulturami
  • 50 g čerstvých malin
  • 1 polévkovou lžíci chia semínek
  • med podle chuti

Postup:

  1. Nalijte mléko do pánve a nastavte teplotu plotýnky na střední až středně vysokou.
  2. S pomocí teploměru přiveďte mléko k bodu varu, což je přibližně 80-82 °C.
  3. Nechejte mléko ochladit na 43-46 °C.
  4. Nalijte 250 ml teplého mléka do skleněné dózy o objemu 500 ml.
  5. Přidejte jogurt s živými kulturami a rozmíchejte lžící dohladka.
  6. Přidejte do nádoby med a zbytek mléka a zamíchejte.
  7. Na nádobu vložte kovové víčko a pořádně zašroubujte.
  8. Nádobu vložte do izolačního vaku.
  9. Na 8-10 hodin umístěte nádobu na teplé, temné místo s pokojovou teplotou, ideálně okolo 20-22 °C.
  10. Po 8-10 hodinách zkontrolujte konzistenci jogurtu. Jemně s nádobou zatřeste, pokud vidíte, že jogurt zhoustnul, je jogurt připraven. Pokud preferujete hustější konzistenci, ponechejte nádobu v izolačním vaku další 2 hodiny.
  11. Nyní je jogurt připraven ke konzumaci. Posypte jogurt malinami a chia semínky nebo jej ozdobte podle chuti.


Takto podomácku připravený jogurt vydrží v lednici až 2 týdny.