Nevyhovuje vám obyčejný kupovaný jogurt? Vyzkoušejte tuto Kilner sadu na výrobu domácího jogurtu a už nikdy nebudete chtít jiný. Ve sklenici skvěle vypadá a s přidanými chia semínky navíc skvěle chutná.
Budete potřebovat:
- 500 ml kravského mléka
- 2 polévkové lžíce jogurtu s živými kulturami
- 50 g čerstvých malin
- 1 polévkovou lžíci chia semínek
- med podle chuti
Postup:
- Nalijte mléko do pánve a nastavte teplotu plotýnky na střední až středně vysokou.
- S pomocí teploměru přiveďte mléko k bodu varu, což je přibližně 80-82 °C.
- Nechejte mléko ochladit na 43-46 °C.
- Nalijte 250 ml teplého mléka do skleněné dózy o objemu 500 ml.
- Přidejte jogurt s živými kulturami a rozmíchejte lžící dohladka.
- Přidejte do nádoby med a zbytek mléka a zamíchejte.
- Na nádobu vložte kovové víčko a pořádně zašroubujte.
- Nádobu vložte do izolačního vaku.
- Na 8-10 hodin umístěte nádobu na teplé, temné místo s pokojovou teplotou, ideálně okolo 20-22 °C.
- Po 8-10 hodinách zkontrolujte konzistenci jogurtu. Jemně s nádobou zatřeste, pokud vidíte, že jogurt zhoustnul, je jogurt připraven. Pokud preferujete hustější konzistenci, ponechejte nádobu v izolačním vaku další 2 hodiny.
- Nyní je jogurt připraven ke konzumaci. Posypte jogurt malinami a chia semínky nebo jej ozdobte podle chuti.
Takto podomácku připravený jogurt vydrží v lednici až 2 týdny.