Kachna s lokšemi a červeným zelí

Máme pro vás recept, se kterým se už nemusíte bát, že byste pečení kachny nezvládli. Můžete tak překvapit rodinu nebo své přátelé a naservírovat jim ke slavnostnímu obědu či večeři pekáč s dokonale propečenou kachnou s červeným zelím a lokšemi, ke které se skvěle hodí sklenka vychlazeného piva.

kachna_clanek

Rozpis na 10 porcí:

  • 1 kachna
  • sůl
  • 1 lžíci kmínu
  • 2 cibule
  • 2 jablka

 Na červené zelí:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 hlávka červeného zelí
  • cukr
  • ocet
  • 1 jablko

Na lokše:

  • 400 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g másla

 Postup:

  1. Kachnu důkladně očistíme, opláchneme a na prkýnku nožem oddělíme křidýlka. Posolíme a pokmínujeme ji na povrchu i uvnitř.
  2. Cibuli očistíme a spolu s jablky překrájíme na šestiny. Směsí naplníme břišní dutinu kachny.
  3. Kachnu vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 90 minut. Během této doby ji poléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou. Když je kachna téměř měkká, sejmeme vrchní pekáč a necháme ji v troubě dopéct dozlatova.
  4. Cibuli orestujeme na sádle, přidáme nakrájené červené zelí, ochutíme solí, cukrem a trochou octa. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ke konci do zelí přidáme nastrouhané jablko a společně podusíme.
  5. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim vejce, prosátou mouku a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, které rozkrájíme na stejně velké kousky a ty rozválíme na tenké placky. Lokše po obou stranách opečeme nasucho na teflonové pánvi a ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem. Kachnu podáváme spolu se zelím a lokšemi.

Instrukce a vybavení: