Hovězí na česneku se špenátem a pečeným žemlovým knedlíkem

Také byste si dali měkké hovězí maso rozplývající se na jazyku, voňavý špenát a k tomu domácí žemlové knedlíky? Připravili jsme si pro vás recept, kterým zaručeně okouzlíte vaši rodinu při nedělním obědě.

hovezi_clanek

Rozpis na 4 porce:

  • 600 g hovězí kýty
  • 2 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky

na špenát:

  • 300 g baby špenátu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř

na knedlíky:

  • 160 g žemlí (1 den starých)
  • 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
  • 30 g másla 
  • 80 ml mléka
  • hrst petrželky
  • 1 lžíce hrubé mouky

Postup:

  1. Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.
  2. Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.
  3. Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.

Instrukce a vybavení: