Hovězí na česneku se špenátem a pečeným žemlovým knedlíkem

Také byste si dali měkké hovězí maso rozplývající se na jazyku, voňavý špenát a k tomu domácí žemlové knedlíky? Připravili jsme si pro vás recept, kterým zaručeně okouzlíte vaši rodinu při nedělním obědě.

Rozpis na 4 porce:

  • 600 g hovězí kýty
  • 2 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky

na špenát:

  • 300 g baby špenátu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř

na knedlíky:

  • 160 g žemlí (1 den starých)
  • 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
  • 30 g másla 
  • 80 ml mléka
  • hrst petrželky
  • 1 lžíce hrubé mouky

Postup:

  1. Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.
  2. Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.
  3. Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.

Instrukce a vybavení:  

 hovezi_clanek

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení