Jaké sklenice použít na lihoviny

Myslíte si, že nezáleží na tom, v jakých sklenicích podáváte alkoholické nápoje? Vězte, že správně naservírovaný likér či pálenka mnohem lépe vypadají a také si je mnohem lépe vychutnáte.  Tento článek vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích sklenic a poradí vám, kterou pro konkrétní nápoj zvolit.

Nejdříve trochu o lihovinách
Lihoviny jsou nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 22,5 %. Výjimku tvoří některé sladké likéry obsahující 16–21 % objemového alkoholu.

Podle způsobu výroby rozdělujeme lihoviny na:
a) likéry – lihoviny vyráběné studenou cestou, tedy smícháním lihu a dalších přísad. Podle toho pak vznikají likéry:

  • bylinné (Becherovka, fernet, Jägermeister)
  • ovocné (sherry, brandy, Curacao, Malibu)
  • krémové (Carolans, Baileys, vaječný likér)
  • mentolové (absint, peprmintový likér)

b) destiláty (pálenky) – lihoviny vyráběné teplou cestou čili destilací

  • destiláty z obilí – obilí se před destilací sladuje, šrotuje, vystírá a zcukřuje v kádích. Vyrobená sladina se zakvasí, destiluje a na závěr se upraví na požadovanou lihovitost. Např. whisky, vodka, gin, rum, tequila, žitná, režná, saké, stará myslivecká, arak, enzian
  • destiláty z ovoce – ovoce se nechá v kádích prokvasit a poté se destiluje. Např. koňak, armaňak, brandy, slivovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, hruškovice

 

SKLENICE NA LIKÉRY
Pro likéry jsou jako stvořené sklenice tzv. likérky (cordial glass). Mají různé tvary a objemy, ale jedno má většina likérek společné, a to dokonalou linii pro vychutnání lahodnosti nápoje - malý kalíšek a dlouhou nožku.

likér angelasklenice na likér Violagina 60

SKLENICE NA KOŇAK A JINÉ BRANDY
Ideální sklenicí k podávání koňaku a jiné brandy je tzv. koňakovka. Jeden z anglických názvů pro tento typ sklenice je baloon a právě takový tvar má i koňakovka. Sklenici na brandy nedržíme za nožku, jako třeba ty vinné, ale právě za její kulaté tělo. Je to pohodlné a díky zúžení navrchu intenzivněji vynikne vůně podávaného nápoje, ideálně servírovaného při pokojové teplotě. Degustační sklenička na koňak může mít užší kalíšek na vyšší nožce.

konak mondial clánek_1b-25825-sklenice-napoleon-6ks clanecognacdrink master 440_1

SKLENICE NA PÁLENKY
Známe ji všichni a asi všichni ji máme doma. Klasický a univerzální „panák“. Anglický název je Shot Glass. Tato sklenice se hodí k servírování destilátů na jeden lok, neboli „na ex“. Je vhodná pro spoustu alkoholických nápojů, které je lepší „panákovat“, než popíjet. Setkat se můžeme i se skleničkou na pálenku na nožce (sklenice na grappu). Grappa, italská vinná pálenka, se servíruje do typických skleniček na nožce s malým baculatým kalíškem přecházejícím do konického ústí. Takže, nalijte panáka, přivřete oči a ...

panak barline 60 grapp lbstephanie_30ml poradna

SKLENICE NA WHISKY
Je zažité, že whisky se podává v široké sklenici s tlustým dnem a na ledu. Takovým sklenicím u nás proto říkáme hovorově „whiskovky“, mezinárodně označované jako old fashion glass nebo rock glass. Pro běžnou konzumaci jsou tyto sklenice dostačující. Pokud si ale svoji whisky chcete opravdu vychutnat, nalijte si ji do sklenice se zúženým hrdlem a zásadně ji neservírujte na led. Tak se více koncentruje a plně rozvine její vůně a požitek z konzumace bude úplný. Ideální sklenicí pro whisky je tzv. „tulipán“. Nožka, oblé rysy a zúžené hrdlo, to je přesně ta pravá pro jedinečný chuťový zážitek, kterou používají opravdoví znalci. Pokud někde dostanete whisky do „tulipánu“, buďte si jistí, že jste na místě, kde whisky opravdu rozumí.

whisky barlinesklenice na whisky glencairn 116457__schott-zwiesel_bar-degustační-sklenička-na-whisky-whiskey_36697_200ml_single_malt_whisky mensi

SKLENICE NA RUM
Sklenice na rum nemají žádná, přesně daná pravidla. Nezáleží na tom, jestli je sklenice se stopkou nebo bez. Co je ale důležité, je velká plocha dna. Rum se po této ploše krásně rozvoní. Pokud bude mít sklenka ještě i kónický tvar, vůni i chuť to zintenzivní a požitek bude dokonalý.

attimo článek degustacni sklenice rum poradna  charisma likér_1

SKLENICE NA SHERRY
Sherry je omamný nápoj na pomezí mezi vínem a destilátem. Jde o fortifikované (dolihované) víno vyrábějící se pouze z několika málo odrůd bílého vína. Sklenice na sherry je tvarem stejná jako sklenice na víno, jen s menším objemem, kolem 120ml. Ačkoli je její anglický název sherry glass, hodí se na podávání i jiných likérů a dezertních vín, včetně portského. Její využití je tedy, i přes její anglický název, mnohem širší.