Chcete si doma vychutnat potěšení z lahodné kávy? Chcete kávu stejně dobrou, jakou Vám připraví ve Vaší oblíbené kavárně?
Pak si pořiďte french press. V této jednoduché konvičce, připravíte - pouze díky pístu a filtru, který od sebe oddělí sedlinu s tekutinou - opravdu výbornou kávu. Kávu, která si ponechá své esenciální oleje pro pohlazení Vaší duše.
Název french press znamená v překladu „francouzský lis“. První zprávy o přípravě kávy tímto způsobem, se objevují již v první polovině 19. století a pocházejí z Francie. Za prvním oficiálním patentem french pressu z roku 1929 tak, jak ho známe nyní, však překvapivě nestál Francouz, ale italský designér Attilio Calimani z Milána.
Kvalitní french pressy jsou vyrobeny z hladkého, dokonale průhledného, kvalitního varného skla, s filtry z nerezové oceli, doplněny kovovými držáky.
Čištění french pressu je rychlé a jednoduché. Odšroubujete filtr od pístu a pod tekoucí vodou vymyjete spolu se skleněnou nádobou.
French press využijete také při přípravě sypaných čajů. Postup bude obdobný jako u přípravy kávy, pouze upravíte dobu louhování.
A jak tedy docílit nejlahodnější kávy?
1. Na jeden šálek kávy (150ml) potřebujete 8 - 15g (dle Vaší chuti) nahrubo a ideálně čerstvě namleté kávy (8g =1 vrchovatá kávová lžička). Čím kvalitnější kávu použijete, tím chutnější bude výsledek.
2. Vařící vodou naplňte french press, nechte ho chvíli zahřát a poté z něj vodu vylijte.
3. Nasypte do french pressu potřebné množství kávy a zalijte vodou zchladlou na cca 93°C (30sec od doby varu). Přikryjte víčkem s vytaženým pístem a nechte cca 60sec stát.
4. Víčko odstraňte, kávu promíchejte, poté opět přikryjte a nechte stát dalších cca 90sec. Tato doba je vhodná,pokud máte kávu namletou na jemněji (mletá káva zakoupená v běžném obchodě). Obecně platí, že čím hrubší namletí, tím delší doba extrakce. Hrubost správně namleté kávy do french pressu, by měla být asi jako krystalový cukr. V takovém případě je doba extrakce cca 3min.
5. Nakonec velmi pomalu stlačte píst úplně dolů. Dávejte pozor ať stlačujete kolmo, aby se zrníčka kávy nedostala přes filtr.
6. Ideální je kávu nalévat do předehřátých šálků.
7. Teď už jen finální vyladění podle Vaší chuti v podobě cukru, medu, mléka či smetany. A nebo ji máte rádi černou jako noc a hořkou jako pelyněk?
Dobrou chuť :-)