Chcete si doma vychutnat lahodnou kávu, ale nehodláte kvůli tomu pořizovat drahý a neskladný kávovar? Pokud klasický český „turek“ není zrovna váš šálek kávy, pořiďte si french press. V této jednoduché konvičce připravíte za pár minut výbornou kávu, která bude k nerozeznání od té z vaší oblíbené kavárny.
Název french press znamená v překladu „francouzský lis“. První zprávy o přípravě kávy tímto způsobem se objevily v první polovině 19. století ve Francii. Za oficiálním patentem této šikovné konvičky však překvapivě nestál Francouz, ale italský designér Attilio Calimani z Milána, který si ji nechal patentovat roku 1929.
Kvalitní french pressy se nejčastěji vyrábí ze špičkového varného skla, které je hladké, odolné a dokonale průhledné. Součástí pokličky je pohyblivý píst s plochým filtrem zhotoveným z nerezové oceli. Ze stejného materiálu se zhotovuje ucho a horní zakončení pístu, výjimkou však není ani použití tvrzeného plastu.
French press využijete také při přípravě sypaných čajů. Postup bude obdobný jako u přípravy kávy, pouze upravíte dobu louhování podle toho, jestli zaléváte černý, zelený, ovocný nebo bylinkový čaj.
Čištění french pressu je stejně rychlé a jednoduché jako jeho použití. Stačí odšroubovat filtr od pístu a pod tekoucí vodou z něho vymýt sedlinu nebo lístky čaje.
A jak tedy připravit tu nejlahodnější kávu?
- Na jeden šálek kávy (150 ml) potřebujete 8–15 g nahrubo a ideálně čerstvě namleté kávy (8 g = 1 vrchovatá kávová lžička). Čím kvalitnější kávu použijete, tím lepší bude výsledek.
- Nalijte do french pressu vařící vodu. Nechte sklo chvíli zahřát a poté z něho vodu vylijte.
- Do konvičky nasypte potřebné množství kávy a zalijte vodou vychladlou na 93 °C (cca 30 sekund od doby varu). Přikryjte víčkem s vytaženým pístem a nechte asi 60 sekund stát.
- Víčko odstraňte, kávu promíchejte, poté opět přikryjte a nechte stát dalších 90 sekund. Tato doba je vhodná, pokud máte jemněji namletou kávu (například ta, kterou koupíte v běžném obchodě). Obecně platí, že čím hrubší je namletí kávy, tím delší dobu by se měla louhovat. Správně namletá káva do french pressu by měla hrubostí odpovídat krystalovému cukru. V takovém případě je doba louhování asi 3 minuty.
- Nakonec velmi pomalu stlačte píst až dolů. Píst stlačujte kolmo ke dnu, aby se zrníčka kávy nedostala přes filtr.
- Kávu nalijte nejlépe do předehřátých šálků.
- Teď už jen zbývá doladit kávu podle vaší chutě a nálady. Můžete sáhnout po cukru, medu, mléku nebo smetaně. Nebo ji máte nejraději černou jako noc a hořkou jako pelyněk?
Dobrou chuť :-)