Jak připravit kávu ve french pressu

Chcete si doma vychutnat lahodnou kávu, ale nehodláte kvůli tomu pořizovat drahý a neskladný kávovar? Pokud klasický český „turek“ není zrovna váš šálek kávy, pořiďte si french press. V této jednoduché konvičce připravíte za pár minut výbornou kávu, která bude k nerozeznání od té z vaší oblíbené kavárny.

 

 

 

 

 

 

 

Název french press znamená v překladu „francouzský lis“. První zprávy o přípravě kávy tímto způsobem se objevily v první polovině 19. století ve Francii. Za oficiálním patentem této šikovné konvičky však překvapivě nestál Francouz, ale italský designér Attilio Calimani z Milána, který si ji nechal patentovat roku 1929.

Kvalitní french pressy se nejčastěji vyrábí ze špičkového varného skla, které je hladké, odolné a dokonale průhledné. Součástí pokličky je pohyblivý píst s plochým filtrem zhotoveným z nerezové oceli. Ze stejného materiálu se zhotovuje ucho a horní zakončení pístu, výjimkou však není ani použití tvrzeného plastu.

French press využijete také při přípravě sypaných čajů. Postup bude obdobný jako u přípravy kávy, pouze upravíte dobu louhování podle toho, jestli zaléváte černý, zelený, ovocný nebo bylinkový čaj.

Čištění french pressu je stejně rychlé a jednoduché jako jeho použití. Stačí odšroubovat filtr od pístu a pod tekoucí vodou z něho vymýt sedlinu nebo lístky čaje.

 

A jak tedy připravit tu nejlahodnější kávu?

  1. Na jeden šálek kávy (150 ml) potřebujete 8–15 g nahrubo a ideálně čerstvě namleté kávy (8 g = 1 vrchovatá kávová lžička). Čím kvalitnější kávu použijete, tím lepší bude výsledek.
  2. Nalijte do french pressu vařící vodu. Nechte sklo chvíli zahřát a poté z něho vodu vylijte.
  3. Do konvičky nasypte potřebné množství kávy a zalijte vodou vychladlou na 93 °C (cca 30 sekund od doby varu). Přikryjte víčkem s vytaženým pístem a nechte asi 60 sekund stát.
  4. Víčko odstraňte, kávu promíchejte, poté opět přikryjte a nechte stát dalších 90 sekund. Tato doba je vhodná, pokud máte jemněji namletou kávu (například ta, kterou koupíte v běžném obchodě). Obecně platí, že čím hrubší je namletí kávy, tím delší dobu by se měla louhovat. Správně namletá káva do french pressu by měla hrubostí odpovídat krystalovému cukru. V takovém případě je doba louhování asi 3 minuty.
  5. Nakonec velmi pomalu stlačte píst až dolů. Píst stlačujte kolmo ke dnu, aby se zrníčka kávy nedostala přes filtr.
  6. Kávu nalijte nejlépe do předehřátých šálků.
  7. Teď už jen zbývá doladit kávu podle vaší chutě a nálady. Můžete sáhnout po cukru, medu, mléku nebo smetaně. Nebo ji máte nejraději černou jako noc a hořkou jako pelyněk?

Dobrou chuť :-)