Servírování vína
Jak správně držet sklenici s vínem
Skleničku držte vždy za stopku, zkušenější konzumenti drží sklenici za patu (podstavu). Nedržte skleničku nahoře za tělo sklenky, protože sklenička se opatlá a víno se rychleji a zbytečně zahřeje. Je-li víno podchlazeno a i to se může stát, uchopíme tělo sklenky do obou rukou, zahřejeme a pak opět uchopíme za stopku nebo podstavu. Víno nalévejte do skleničky jen po její nejširší část, tedy asi do třetiny.
Otevření vína a nalévání vína do sklenice
Otevření vína: zátku vytahujeme pomalu, protože rychlým vytažením vnikne do láhve vzduch a vytvoří se bubliny. Po vytažení zátku i hrdlo láhve otřeme. K vytažené zátce přičichneme a pokud ucítíme zdravou vůni, je všechno v pořádku. Otevřenou láhev uchopíme do plátěného ubrousku a dáváme při nalévání velký pozor abychom víno neukápli. Naléváme vína pravou rukou a vždy z pravé strany stolovníka. Nejprve nalijeme trochu vína hostiteli a pak ostatním podle významu a stáří. A nakonec hostiteli víno doplníme.
Láhev po nalití všem zúčastněným opětovně nezátkujeme. Pokud budete podávat nový druh vína, přineste i čisté sklenice, a to i případě že jsou vína stejné barvy.Vína by se měla nalévat do suchých sklenic. Platí to zvláště pro ochutnávání šumivých vín. V mokré sklenici dochází ke zvýšenému uvolňování oxidu uhličitého z vína. Víno naléváme opatrně po vnitřní stěně sklenice. Pokud předpokládáme, že při stolování budeme podávat více druhů vín, je třeba počítat se skleničkami pro každý z nich. Sklenice by měly být zařazeny podle velikosti. Nalevo nejvyšší a nejobjemnější, napravo nejnižší a nejmenší. Vlevo od sklenic by se měla umístit sklenice s vodou.
Nejlepší teplota vína při podávání
Mladá bílá vína | 9 - 10 °C |
Červená vína | 11 - 13 °C |
Vína šumivá | 6 - 8 °C |
Vína dezertní | 10 - 12 °C |
Starší bílá vína | 10 - 12 °C |
Vína kořeněná | 9 - 10 °C |
Těžší červená vína | 14 - 16 °C |