Jaké sklo vybrat na dezerty

Neumíte si představit hostinu bez „sladké tečky“, ale neradi trávíte čas postáváním u rozpálené trouby, zvláště v létě? Vyzkoušejte dezerty do skleničky! Hotové budou raz dva a stanou se ozdobou každé párty. Přitom jsou lehké, takže vám nebudou ležet v žaludku po zbytek dne. U těchto dezertů nepodceňte výběr skleněného nádobí. Právě to dokáže proměnit kopečkovou zmrzlinu v elegantní dezert a udělat gastronomický zážitek i z obyčejného pudingu. Jak ale vybrat to správné sklo pro váš dezert?

Zmrzlinové poháry

Objemnými poháry na nožičce se zavděčíte velkým jedlíkům zmrzliny, kteří se nespokojí jenom s jedním kopečkem. Pokud servírujete více příchutí, zvolte poháry se širokým dnem. Zmrzlina se bude krásně vyjímat i v pohárech trychtýřovitého nebo liliovitého tvaru. U těchto vyšších pohárů přijdou vhod lžičky s dlouhou rukojetí.

Zmrzlinové poháry však využijete i v případě, že této mražené pochoutce příliš neholdujete. Do pohárů s širokým dnem navrstvěte piškoty nasáklé alkoholem, ovoce a žloutkový krém a seznamte své hosty s anglickým dezertem trifle. Přepadla vás nečekaná návštěva? V pohárech servírujte čokoládové bonbony, které máte zrovna po ruce.

pohar na zmrzlinu CXPohár na zmrzlinu Destina pohar na zmrzlinu leonardo

Vysoké poháry na nožičce

Dává váš žaludek v letních měsících přednost tekutému dezertu? Do vysokých sklenic nalijte vychlazený mléčný koktejl, frappé, ledovou kávu nebo ovocné smoothie. Ani si nevzpomenete, že je třicet ve stínu!

vysoký pohár

Nízké skleničky

Kromě toho, že se tak snadno nepřevrhnou, v nich každý dezert dostane moderní šmrnc. Sluší to v nich italské panna cottě i ovocnému sorbetu. Milujete tiramisu nebo nepečený cheesecake, ale nikdy se vám je nepodaří hezky nakrájet? Udělejte tyto dezerty do sklenic místo do formy a při servírování budou zaručeně vypadat skvěle.

Luigi Bormioli sklenička na dezerty kulatá 2Luigi Bormioli skleničky na dezerty Amuse Bouche 130 mlsklenička rona bistro

Misky

Ať už mají baňkovitý tvar nebo rovné stěny, na slavnostní tabuli zaručeně upoutají oči každého gurmána či mlsouna. V miskách na dezerty podávejte třeba puding, ovocnou nebo čokoládovou pěnu, ovocný salát či kompot. Nebo do nich připravte řecký jogurt s medem a ořechy, který vám připomene prázdniny u moře.

miska na zmrzlinový pohár Luminarcmiska na dezert válec ronarona miska na dezert moderní

Zavařovací sklenice

Sklenice s uzavíracím patentem neslouží jen k uskladnění džemů. Připravte do nich třeba kokosový tapiokový puding, ovesnou kaši nebo jogurt s müsli. Tyto pochoutky v uzavíratelné sklenici pohodlně přenesete do práce nebo na piknik a nehrozí, že by se vám obsah vylil do tašky. Pro větší pohodlí můžete před servírováním víčko sundat. V zavařovacích sklenicích zkrátka můžete dezerty servírovat originálně. 

dezerty do zavařovací skleničky

Termo sklenice

Sklenice z dvoustěnného termického skla si vás získají hned z několika důvodů. Díky vakuové mezeře jim nevadí velké teplotní změny, uchovají  stabilní teplotu nápoje a nerosí se. Jsou proto jako stvořené pro panna cottu, která se do sklenic nalévá teplá a poté se chladí v lednici. Nebo je naplňte cappuccinem s bohatou čepicí našlehané mléčné pěny.

termo skleničky na dezerty luigi bormioli

Jak dezerty ozdobit

U dezertů ve skle nepodceňujte zdobení, aby se hosté najedli i očima. Protože je povrch dezertů ve sklenicích omezený, vrstvěte a využijte i jejich okraje.

A čím můžete dezerty proměnit v neobyčejné? Fantazii se zde meze nekladou. S čerstvým ovocem však nikdy nešlápnete vedle. Sáhněte nejlépe po tom sezónním, například malinách, borůvkách či jahodách. Nebo vyzkoušejte exotické ovoce jako mango, karambolu, mochyni či kiwi. Ovocné dekorace dále doplňte lístky máty, meduňky nebo jedlými květy. Panna cotta se zase kamarádí s omáčkou z rozvařeného ovoce, kterou můžete přelít i vanilkovou zmrzlinu.

U zmrzlinových pohárů a trifle nešetřete šlehačkou. Smetanové zmrzliny, krémové dezerty a pudingy zkrášlete oplatkovými trubičkami, nalámanými sušenkami nebo cukrářskými piškoty. Nezapomeňte ani na královnu všech dekorací, čokoládu. Z rozpuštěné bílé nebo hořké čokolády snadno vyrobíte vlastní ozdoby.