Ve dnech 18.7- 20.7. provoz omezen pouze do 15:00. Objednávky odesíláme ve standardních termínech.

K čemu se používá karafa na víno?

Proč dekantovat víno 

Přelití vína do karafy se sommelierským žargonem označuje za dekantování. Proto se karafy označují jako dekanter. Kromě samotného estetického hlediska rozlévání vína z křišťálové karafy dekantujeme ze dvou důvodů. První důvod je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barviva) od vína. Jedná se většinou o starší vína, která nejsou filtrovaná. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a scelilo. Z tohoto důvodu se dekantují také mladá vína. Dekantují se vína bílá i červená. 

Jakou karafu (dekanter) na víno použít

Karafa na víno musí být vyrobena z čirého, nejlépe křišťálového skla. Mladší vína můžete dekantovat v tzv. lodní karafě. Karafa má široké dno a zajistí nám důkladné provzdušnění vína. Starší, subtilnější vína nepotřebují tolik oxidovat a postačí karafa s užším dnem. Samozřejmě, že při Vašem výběru bude hrát roli i estetické hledisko. 

   karafa na víno    originální karafa na víno

 

Příprava na dekantaci vína

U mladého vína se doporučuje otevírat víno půl až dvě hodiny před podáváním. Vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin.  Při přelévání vína držíme dekanter na víno šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.V karafě můžete víno mírně zakroužit, aby se více okysličilo a můžete servírovat. 

Pokud jste zvědaví na další zajímavosti o dekantování vína pro prefesionály, můžete shlédnout instruktážní video o dekantaci vína.