Změna adresy provozovny na Skleněný shop cz, U Výstaviště 10, 750 02 Přerov

K čemu se používá karafa na víno?

Proč dekantovat víno 

Přelití vína do karafy se sommelierským žargonem označuje za dekantování. Kromě samotného estetického hlediska rozlévání vína z křišťálové karafy dekantujeme ze dvou důvodů. První důvod je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barviva) od vína jedná se většinou o starší vína, která nejsou filtrovaná. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a scelilo. Z tohoto důvod se dekantují také mladá vína. Dekantují se vína bílá i červená. 

Jakou karafu dekanter na víno použít

Mladší vína můžete dekantovat v tzv. lodní karafě. Karafa má široké dno a zajistí nám důkladné provzdušnění vína. Starší, subtilnější vína nepotřebují tolik oxidovat a postačí karafa s užším dnem. Samozřejmě při Vašem výběru bude hrát roli i estetické hledisko. Karafa na víno musí být vyrobena z čirého nejlépe křišťálového skla. 

       

 

Příprava vína

U mladého vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin.  Při přelévání vína držíme karafu šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.

Pokud vás zajímají další zajímavosti o dekantování vína, můžete shlédnout instruktážní video o dekantaci vína zde.