K čemu se používá karafa na víno?

Proč dekantovat víno 

Přelití vína do karafy se sommelierským žargonem označuje za dekantování. Kromě samotného estetického hlediska rozlévání vína z křišťálové karafy dekantujeme ze dvou důvodů. První důvod je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barviva) od vína. Jedná se většinou o starší vína, která nejsou filtrovaná. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a scelilo. Z tohoto důvodu se dekantují také mladá vína. Dekantují se vína bílá i červená. 

Jakou karafu (dekanter) na víno použít

Karafa na víno musí být vyrobena z čirého, nejlépe křišťálového skla. Mladší vína můžete dekantovat v tzv. lodní karafě. Karafa má široké dno a zajistí nám důkladné provzdušnění vína. Starší, subtilnější vína nepotřebují tolik oxidovat a postačí karafa s užším dnem. Samozřejmě, že při Vašem výběru bude hrát roli i estetické hledisko. 

       

 

Příprava vína

U mladého vína se doporučuje otevírat víno půl až dvě hodiny před podáváním. Vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin.  Při přelévání vína držíme karafu šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.V karafě můžete víno mírně zakroužit, aby se více okysličilo a můžete servírovat. 

Pokud jste zvědaví na další zajímavosti o dekantování vína pro prefesionály, můžete shlédnout instruktážní video o dekantaci vína.