Jak vybrat vhodnou sklenici na víno

Na světě existuje nepřeberné množství druhů vín, které se mezi sebou liší svým charakterem. Chcete-li si to své opravdu vychutnat, je dobré pro něj zvolit správnou sklenici, v níž víno ideálně rozvine svou chuť a vůni. Pojďme se spolu podívat na nejdůležitější vlastnosti kvalitní sklenice a na zásady pro její výběr podle typu a odrůdy vína.

Jak poznat kvalitní sklenici?

Ideální sklenice na víno by měla být:

  • Z kvalitního a čirého skla (nejlépe z čistého křišťálového skla bez příměsí jako je olovo). Čiré a transparentní sklo nezkresluje barevnost vína. Díky kvalitnímu čirému sklu oceníte barevné odstíny vína. • tenkostěnná, bez jakýchkoliv ozdob, výbrusů či barevných okrajů, aby vynikla barva a čistota vína.
  • Tenkostěnná. Ta totiž umožňuje lépe zkoumat viskozitu vína a celkově zvyšuje požitek z pití. Příliš silné sklo může být znakem nedostatečné výrobní technologie. Silnostěnné, levné sklenice jsou zpravidla vyrobeny z nekvalitního zbarveného skla, které zkresluje barevné odstíny vína.
  • Se zabroušeným ústním okrajem kalíšku, který je příjemný při kontaktu s ústy a pije se z něj lépe než z okraje zataveného.
  • Na vysoké stopce, za kterou sklenku držíme. Uchopení sklenice za kalíšek není vhodné z důvodů nežádoucího teplání vína a zašpinění kalíšků otisky prstů. Uchopení za stopku Vám rovněž usnadní degustací vína (prohlédnutí jeho barvy, zakroužení apod.). V současnosti získávají na popularitě také sklenice na víno bez stopky, které se snadno udržují, a nemusíte se u nich bát odlomení stopky.
  • Dokonale čistá a vyvětraná, bez pachu police, utěrky či použitých saponátů.
  • Měla by mít dostatečný objem, abyste si víno mohli náležitě vychutnat. V malém kalíšku na nízké nožce, který je naplněný téměř po okraj, si vínem nezakroužíte a uvolňující se vinné aroma rychle vyprchá.

Na tvaru kalíšku záleží 

Základní rozdělení tvaru kalíšků u sklenic na víno je tzv. tulipán, balón a flétna. Všechny designové výstřelky můžeme pak považovat za variaci na tyto klasické vinné sklenice.

Tulipán je univerzální tvar sklenky používané pro většinu vín a destilátů. Dle objemu se využívají tulipány od nejmenší velikosti pro servis destilátů a dolihovaných vín přes ty pro servis bílých a růžových vín až po ty největší na červená vína. Sklenka doslova kopíruje tvar pootevřeného tulipánu - tělo je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá, aby dokonale kumulovalo aromatické látky vína či jiného nápoje. Existují i verze otevřenější nebo dokonce lehce ohnuté u hrdla. Takové skleničky pak více uvolňují vonné složky a využívají se pro aromaticky velmi bohatá vína.

Balón je tvar skleničky používané na červená vína burgundského typu a pro odrůdy jim příbuzné. Takové skleničky mají větší objem a otevřenější hrdlo. Jejich pojmenování odpovídá jejich baňatému tvaru, který připomíná seříznutý balón.

Flétna je vhodná pro podávání šumivých vín. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo sklenky napomáhá shromáždění aromatických látek v ideálním bodě. Drobné rýhy či tečky vytvořené laserem na dně sklenky pomohou zintenzivnění uvolňování perlení, které ve víně vytvoří celé šňůrky bublinek.

Skleničky tulipán balón flétna

Výběr skleničky podle typu a odrůdy vína

Sommeliéři rozlišují tři základní typy sklenic na víno, a to sklenice na bílé, červené a šumivé víno, které se v závislosti na charakteru vína liší tvarem a objemem.

1. Sklenice na bílé a růžové víno

Bílá vína mívají aroma méně výrazná než vína červená, proto se pro ně nejlépe hodí menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Tyto sklenice mají baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se uzavírá směrem k hrdlu pro správnou kumulaci aromatických látek. Bílé víno podáváme zásadně studené, proto mají tyto sklenice menší objem. Sklenice na bílé víno jsou vhodné i pro víno růžové. Nejznámější odrůdy bílého vína mají svou vlastní speciálně navrženou sklenici, ze které chutná dané víno nejlépe. Obecně platí, že lehká bílá vína se podávají ve sklenici s kalichem více protáhlým. Těžká a výraznější vína mají kalich kratší a více doširoka rozevřený. 

Sklenice Chardonnay

Sklenice na Chardonnay má širší a více otevřený kalich pro větší provzdušnění vína. Větší otevření kalichu vede víno ke špičce a bokům jazyka, což umožňuje detekovat na patře sladkost a kyselost vína.
Druh vína: Chardonnay a jiná výraznější a vína jako Semillon a Viognier

Sklenice Sauvignon Blanc 

Sklenice na Sauvignon Blanc má štíhlý, vysoký a zužující se kalich, který zachycuje jemné květinové a ovocné vůně vína a vede je přímo do nosu. Užší kalich minimalizuje množství kyslíku, aby víno zůstalo čerstvé. Tvar skla způsobí, že jazyk vytvoří tvar písmene U, čímž nasměruje víno ke středu patra pro hladší doušek.
Druh vína: Sauvignon Blanc a jiná lehká až střední, ovocná nebo květinová vína, jako je bílé Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc a Pinot Grigio.

Sklenice Riesling

Sklenice na Riesling neboli Ryzlink je celkově menší a má vyšší a úzký kalich. Tento design vede k akumulaci ovocného aroma v horní části mísy. Úzký horní okraj vede víno směrem do středu a k zadní části úst, takže se mírně potlačí sladká chuť.
Druh vína: Ryzlink rýnský sladký a jiné sladké odrůdy, například Zinfandel, Sauvignon Blanc a Veltlínské zelené.

Sklenice na bílé víno podle odrůdy

2. Sklenice na červené víno

Červené víno má intenzivnější aroma, proto patří do větší sklenice ve tvaru balónu s širším hrdlem kvůli lepšímu provzdušnění vína. Sklenici je vhodné naplnit zhruba do jedné třetiny, aby bylo možné s vínem zakroužit, čímž se z něj lépe uvolní aromatické látky. Sklenice na červené víno mají zpravidla kratší nožku a drží se ve vrchní části. Tyto sklenice rozdělujeme na dva základní druhy podle typu vína, které jsou pojmenované podle významných vinařských oblastí ve Francii.

Sklenice Bordeaux

Tvar těchto sklenic je speciálně navržen tak, aby umocnil vůni a chuť červeného vína typu Bordeaux. Sklenice má větší plochu kalíšku, což prodlužuje vzdálenost mezi vínem a ústy a vede k lepšímu rozptýlení etanolu. Širší otevření kalíšku nasměruje víno do zadní části úst, minimalizuje hořkost a maximalizuje chuťové spektrum. Tyto sklenice jsou vhodné pro těžší a plnější odrůdy s vysokým obsahem tříslovin.
Druh vína: odrůdy Bordeaux všech typů, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.

Sklenice Burgundy 

Sklenice na víno burgundského typu má širší mísu kvůli hromadění aroma jemných vín. Užší vrchol nasměruje víno na špičku jazyka, což umožní detekovat nuance chutí. Tato sklenice je vhodná pro středně těžká červená vína s vysokou kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin, která jsou vyrobená z odrúd Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay.
Druh vína: Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré, Burgundské červené.

 

 

Skleničky na červené víno Burgundy a Bordeaux

3. Sklenice na šumivé víno

Sklenice na sekt nebo šumivé víno mívá tvar flétny. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také pro vytvoření bohaté pěny při jeho nalévání.

 

Výběr sklenice podle objemu

Výběr vhodného objemu sklenice je do jisté míry individuální záležitost. Co vinař, to jiná sklenice. V zásadě platí doporučení, které uvádí tabulka níže. 

 tabulka vyběr sklenice na víno