Jak mýt sklenice, karafy na víno a udržování kvalitního skla

Běžné mytí sklenic

Sklenice z křišťálového skla umývejte v teplé nebo vlažné vodě. Nikdy ve vroucí vodě, v níž mohou sklenice prasknout. Pokud je sklenice zašpiněná od běžného nápoje jako je víno, zpravidla je dostačující sklenici opláchnout ve vodě, nechat okapat, otřít a vyleštit. Chcete-li použít mycí prostředek, vyberte takový, který neobsahuje písek. Mohl by sklenici poškrábat. Navíc je nutno důsledně dbát na to, aby po mytí nezůstaly na sklenicích zbytky mycích prostředků a saponátů, které mohou při následném použití znehodnotit aromatiku nejen vína, ale i jiných nápojů.

Při použití myčky použijte krátké mycí programy s nižší teplotou, maximálně do 50°C.  Některé myčky mají přednastavené šetrné mycí programy speciálně určené pro mytí skla. Zpravidla ovšem bývá problém s naplněním myčky. Takže je buď budete mýt spolu s ostatním nádobím na méně výkonné mycí programy, nebo se smíříte s menší naplněností myčky. Sklenice na víno, které plánujete umývat v myčce, vybírejte s ohledem na velikost prostoru určeného k mytí sklenic (zpravidla sklenice s nižší stopkou). Jestliže myčka není vybavena větracím vysoušením, po dokončení mycího cyklu ji otevřete. Umožníte tím odvětrání nežádoucích par, které mohou při dlouhodobé aplikaci sklo znehodnotit. Následně ošetřete sklo měkkou čistou utěrkou. Při utírání a leštění sklenic na víno se snažte netočit kalíšek a nožku proti sobě, v krajních případech by mohlo dojít k lomu. Dekorované sklenice nejsou vhodné do myčky. 

Mytí zašlých sklenic

Pokud jsou na sklenicích nebo ostatním skle zašlé skvrny, namočte je ve dřezu do teplého (ne horkého!) octa. Poté zkuste skvrny dočistit měkkým kartáčkem s bílou zubní pastou nebo jemným hadříkem. Po opláchnutí nechte skleničky oschnout dnem vzhůru na čistém ručníku, který nepouští chloupky.

Mytí karaf na víno a váz

U vysokých skleněných nádob, váz s dlouhým hrdlem, karaf, lahví nebo dóz na potraviny, k vyčištění dna většinou nepomůže ani dlouhá štětka. Nalejte do vázy či karafy ocet nebo teplou vodu se saponátem a nechejte usazeniny co nejdéle odmočit, nejlépe přes noc. Pak do nádoby přidejte hrst rýže, přikryjte hrdlo rukou a obsah silně protřepte. Rýže zbaví nádobu špíny na dně, obrousí ji. Nádobu vymyjte saponátem nebo octem a opláchněte teplou vodou. Nechejte okapat, otřete suchou, čistou utěrkou a vyleštěte.

Mytí broušeného skla

Broušené sklo nejdříve jemně vyčistěte saponátem, poté opláchněte v čisté vodě a nakonec v octu. Zářezy u broušeného skla vyčistíte starým zubním kartáčkem. Skleničky opláchněte čistou teplou vodou (nesmí být vařící) a postavte dnem vzhůru na odkapávač. Po okapání vody je pečlivě kousek po kousku vyleštěte lněnou utěrkou bez chloupků. Sklo se bude krásně lesknout.