Zavařování se sklenicemi LOCK EAT

Příprava sklenic

Před použitím zavařovací sklenice zkontrolujte, že na styčných plochách sklenice nebo víčka nejsou žádné výlomky a povrch je hladký.

Na zavařování se doporučuje používat originální přírodní pryžové těsnění lock eat.

Pokud jsou sklenice znečištěné nebo zaprášené, tak je před použitím umyjte.

Sklenice, víčka i těsnění je dále nutné sterilizovat ve vařící vodě. Doba pro dostatečnou sterilizaci je 12 minut. Na dno hrnce se doporučuje rozložit utěrku a zajistit, aby nedošlo k nárazu sklenic a víček o sebe. Po ukončení sterilizace nechte sklenice uschnout otočené dnem vzhůru.

krok 1 sterilizace 2

Příprava jídla a naplnění zavařovacích sklenic

K zavařování používejte čerstvé a dobře umyté produkty. Nepoužívejte zmražené nebo rozmražené jídlo. Neuvařené produkty je doporučeno naložit do slaného nálevu, aby byly eliminovány nežádoucí bakterie.

Naplňte sklenice horkým jídlem maximálně 2 cm od horního okraje. Zkontrolujte rovnoměrné rozdělení obsahu uvnitř sklenice a zda se v něm nevytvořily vzduchové kapsy. Případné vzduchové kapsy odstraňte mírným zatlačováním obsahu nekovovou lžící.


krok 2 plnění sklenic upraveno

Uzavírání sklenice

Před uzavřením sklenice opatrně otřete z okraje sklenice a z víčka osazeného přírodním pryžovým těsněním všechny zbytky jídla. Následně můžete uzavřít sklenici pomocí zaklapávacího patentu. Takto připravená sklenice se zavařuje v případě, že je zavaření součástí receptu, podle kterého postupujete. Jídlo nakládané ve slaném nálevu, v oleji popřípadě v kyselém nálevu nevyžaduje vždy zavaření.

Pryžové těsnění musí být do víčka osazeno tak, aby výčnělek na těsnění umožňoval popotažení v okamžiku otevírání zavařené sklenice.


krok 4 čištění okraje sklenice 2

Zavařování

Uzavřené sklenice vložte víčkem nahoru do velkého kovového hrnce. Doporučuje se dno hrnce rovněž vystlat čistou utěrkou. Abyste předešli rozbití sklenic o sebe, můžete každou sklenici zabalit do čisté utěrky samostatně.

Následně naplňte hrnec vlažnou vodou tak, aby sklenice včetně víček byly pod vodou. Vařte po dobu uvedenou v receptu. Pokud je to potřebné přidávejte v průběhu vaření vařící vodu, aby sklenice zůstaly v průběhu zavařování zcela pod vodou.

Po ukončení vaření nechte sklenice v horké vodě vychladnout přirozenou cestou. Před uskladněním zkontrolujte uzavření sklenic.


krok5 zavareni2

Kontrola a uskladnění

Po vychlazení sklenic odstraňte zaklapávací patent. Víčko musí zůstat neprodyšně uzavřené. Neprodyšné uzavření sklenice po odstranění patentu znamená, že ve sklenici vzniklo žádoucí vakuum. Uvolněné víčko je známkou nesprávného naplnění sklenice - buď došlo k přeplnění sklenice, nebo je ve sklenici naopak příliš málo jídla, zavařování nebylo dostatečně dlouhé, na okrajích sklenice byly nerovnosti nebo bylo použité staré opotřebované těsnění.

Pokud víčko neprodyšně drží, můžete na sklenice vrátit uzavírací patent a uskladnit je na chladném místě mimo dosah denního světla.


krok6 kontrola2

Otevírání sklenic

Před otevřením zkontrolujte, že víčko stále neprodyšně drží na sklenici. Pokud je víčko uvolněné, nekonzumujte obsah sklenice.

Sklenice se otevírá zatažením za výčnělek těsnícího kroužku. Zatažením za těsnění vnikne do sklenice vzduch a dojde tak k uvolnění víčka. V případě těžkostí s uvolněním víčka použijte na popotáhnutí těsnění kleště.


krok 7 otevírání2